Tippek szókincs bővítésre

 

A szókincs bővítésére az első teendőnk, hogy meghatározzuk a célunkat. Hiszen ha valaki gyorsan szeretne pl  a minőségbiztosítási munkakörében használatos angol szakszavakat elsajátítani, az időjárás változásáról szóló szövegek olvasgatása nem éppen célravezető.  Mit érdemes tehát tenni?

 

-Leginkább az adott témakörben kell angol nyelvű szövegeket keresni pl könyvekből, kiadványokból, vagy az internetről, és rengeteget kell olvasni!

-Idegen nyelvű filmek, sorozatok nézése is hasznos, idegen nyelvű felirattal.

-Ha csak hobbiból tanuljuk a nyelvet, a filmnézésen kívül mindenképpen olyan olvasmányt válasszunk, ami minket érdekel. Ha szeretsz állatos, vagy önfejlesztős szövegeket olvasgatni, iratkozz fel a kétnyelvű blogomra, ahol minden magyar szöveget angolra is lefordítottam, így a cikkek végére kattintva, szótár használata nélkül egyből láthatod az angol verziót külön ablakban megnyílva. Ez a nyelvvizsga reading feladatához is hasznos gyakorló lehet, megspórolod a szótárazást és egyból meg is érted a szövegeket.

-Mivel szövegkörnyezetből könnyebb az idegen szavakat megtanulni, ha könyvől olvasunk, írjuk a szövegben az adott szavak fölé a jelentésüket.

-Ha emellett mindenképpen szeretnénk szótárfüzetet vezetni, ezt is megtehetjuk, de ne külön szavakat írjunk ki, hanem az adott mondatrészt. És most jön a lényeg.

-Ezzel együtt tanuljuk meg a kifejezéseket, ha lehet hangosan kimondva. A kiejtéshez segítség lehet egy online szótár.

 

Még jobb, ha ezen kívül írunk saját mondatokat a megtanult szavak felhasználásával, a legjobb egy kisebb fogalmazás, ellenőriztessük le ha van rá lehetőségünk, és tanuljuk is meg. Az érettségi vagy nyelvvizsga témakörökből való felkészülésnél ez nélkülözhetetlen. Fel is mondhatjuk a telefonunkra és hallgathatjuk séta közben.

Időnként ismételjük is át őket.

Így végül rögzülni fog, és nem csak pár napig emlékszünk rá.

szokincs-bovites

Comments are closed