Az 5 legfontosabb dolog amit az angol nyelvről tudnod kell

 

Az  angol és a magyar nyelv közti legfőbb különbségekkel érdemes tisztában lenned akár kezdő akár újrakezdő nyelvtanuló vagy, hiszen így könnyebben fog menni a beszéd és a hosszú, bonyolult mondatokat is meg fogod tudni érteni. Természetesen mindenre van kivétel, így ezekre a szabályokra is, egyszerre azonban nem lehet mindent megtanulni. Nagy általánosságban ezeket tartsd észben, és könnyebben fogsz boldogulni:

 

  • Az angol nyelvben a szórend adott: Alany(az aktív cselekvő)-Állítmány(igei)-Tárgy-Határozó. Ez utóbbit előrerakhatjuk, ha ki akarjuk hangsúlyozni, de a többit ne keverjük. Nézzünk rá egy példát:Peti szendvicset eszik a konyhában minden reggel= Peti eats a sandwich in the kitchen every morning.Magyarul összekeverhetjük a szavakat, attól még értelmes mondatot kapunk. Pl.: Szendvicset eszik Peti.  Viszont ha ugyanezt tesszük angolul is, akkor megváltozik a mondat jelentése: Sandwich eats Peti=Szendvics megeszi Petit.

 

  • Náluk mindig van a mondatban alany és ige, még akkor is amikor a magyar nem mondja ki. Pl.: Eszek=I eat.  Eszel=You eat.  Boldog vagyok=I am happy.  Ő boldog=He is happy.

 

  • Az angol nyelvben nincsen ragozás úgy ahogyan a magyarban. Ők mindig az elé a szó elé teszik ki a ragot elöljárószóként amire vonatkozik.Pl.: in the kitchen=a konyhában, in summer=nyáron

 

  • Náluk is megvan a 3 fő igeidő csoport, azaz a jelen, a múlt és a jövő, viszont szituációnként más szerkezetet használnak ezeken belül, így jön létre összesen a 12 igeidő. A jó hír, hogy nem mindegyik szituáció gyakori, így nem kell mindet profin tudni a folyékony nyelvtudáshoz.
  • Az angol nyelv nem határolható körül egy egyszerű helyesírási szabályzattal és pár nyelvtankönyvvel úgy, mint a miénk. Mivel nem csak egy országban anyanyelv és rengeteg nemzetiség beszéli sokféle szókinccsel és akcentussal, kis túlzással olyan, mint egy nagy üstben fortyogó, folyamatosan változó folyadék. A vizsgarendszerünk próbálja keretek közé szorítani több kevesebb sikerrel, nagy vonalakban azonban el kell fogadnunk, hogy mindig fog tudni valami újat mutatni.

 

A különbözőségei ellenére ha rendszeresen tanulsz, a kitartásod meg fogja hozni a gyümölcsét. A folyékony magabiztos nyelvtudás ugyanis bárki számára elérhető, számodra is. Ha szeretnéd nyelvtudásodat fejleszteni szókincsbővítéssel is, látogass el kétnyelvű blogomra és iratkozz fel a hírlevélre.

 

Comments are closed