A pozitív gondolkodás fontos a tanulásban

 

,,A tanuláshoz való pozitív hozzáállás az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy elérjük tanulmányaink során célunkat.

Ez nem egy olyan képesség,amivel úgy születünk. Erre időt és energiát kell fordítanunk, hogy fejlesszük. Íme pár tipp, hogyan lehet ezt megtenni:

  1. Nevezd meg a motivációdat! Azt tudod, hogy miért kell megtanulnod angolul, vagy hogy miért van rá szükséged. De azt is tudod, hogy te miért akarod ezt megtenni ? Nem rossz dolog valaki más kérésére tanulni (pl a főnököd várja el tőled vagy a szüleid), vagy külső díj reményében (pénz, előléptetés), de a legjobb motiváció belülről fakad. Alakítsd át tehát a külső motivációt belső motivációvá! Pl.ha azért tanulsz angolul,mert így előléptetésre számítasz, nézd ezt olyan nézőpontból,miszerint anyagi függetlenséget szeretnél magadnak amit egy előléptetés adhat meg. A belső motiváció a tanulásra a te hosszú távú üzemanyagod a tanulás sikeréhez.

 

  1. Tisztázd és kövesd nyomon a tanulási céljaidat! Ha a motivációd a vezérlőd az úton, a céljaid a végállomások, azaz az úticélok. Persze elindulhatsz csak azért, mert szeretsz kocsikázni, de ha el is akarsz érni valahová (pl középfokú nyelvvizsga), tudnod kell,hogy hová tartasz. Ha világos, mérhető, reális, időhatáros céljaid vannak, az növeli a motivációdat, és segít világos elvárásokat felállítani. Tehát mit próbálsz elérni? Mire? Milyen kisebb célok kellenek  ahhoz,hogy odaérj? De ne állj meg itt! Mivel elvárod magadtól,hogy sikerüljön is, ne csak állítsd be  a célokat, hanem kövesd is őket. Pipáld őket egyenként. A sikereid nyomon követése segít abban, hogy lásd őket, ez megemeli a motivációdat, különösen a csüggedés időszakaiban.

 

  1. Használd a körülötted lévő emberek erejét! Ahogyan fenn említettem, el kell várnod magadtól, hogy sikerüljön, ez nélkülözhetetlen eleme a tanuláshoz való pozitív hozzáálláshoz. Ezen kívül viszont meg kell mondanod a körülötted lévő embereknek is,hogy várják el tőled ugyanezt. Vedd magadat körbe olyan emberekkel, akik nemcsak érzelmileg és a gyakorlatban támogatnak,hanem el is várják tőled a végeredményt. Ha igazán hisznek benned, és ezt a kihívást komolyan veszik, nyerni fogsz, mégha kicsit kényelmetlen is az út.

 

  1. Építs fel egy olyan gondolkodásmódot, miszerint hiszel magadban! Tehát egy probléma egy kihívás amit le fogsz győzni, egy adott  cél  az egy úticél, amit elvársz magadtól ,hogy elérj, egy feladat pedig valami amivel meg tudsz birkózni, mert hiszed, hogy megvan benned minden, ami ahhoz kell, hogy ezt véghezvidd. Higgy a saját képességeidben, hogy el tudod érni a céljaidat! Várd el magadtól, hogy sikerüljön. Rögzíts néhány kisebb, kezdetleges sikert. A siker sikert hoz. Ha elbuksz,tanulj belőle, kelj fel, igazíts a terveiden ha szükséges és haladj tovább.Tanulj azoktól, akik már elérték amit te még csak most tervezel. Beszélgess velük, vagy ha nem ismersz senkit, nézz és hallgass történeteket, riportokat  a céljukat elért emberektől, amik aztán inspirálnak téged. Minél több ilyen történettel találkozol, annál magabiztosabb és képzettebb leszel.

 

  1. Légy kitartó! A belső motiváció nagyszerű dolog, de elárulok egy titkot! Vannak dolgok amik még ennél is erősebbek, ezek pedig a szokások. Állíts fel néhány tanulást támogató szokást, mint pl tanulási napirend, feladat megoldási napirend, egészséges alvási szokások. Értékeld a támogató kapcsolatokat, és távolodj el azoktól az emberektől, akik negatívan befolyásolnak. Vedd magadat körbe olyan emberekkel és történetekkel, amik növelik a hatékonysaágodat, a magadba vetett hitet. Tartsd karban rendszeresen a pozitív gondolkodásmódodat. Így sikerülni fog a célod amit az angol tanulás során kitűztél magadnak és élvezni fogod az oda vezető utat!“

(https://www.pickthebrain.com/blog/5-ways-to-build-a-positive-attitude-to-learning/)

 

Amint kételyeink támadnak azzal kapcsolatban, hogy képesek vagyunk-e végigcsinálni az utat a nyelvvizsgáig, hogy alkalmasak vagyunk-e arra,hogy ezt a sok mindent megtanuljuk, gondolatainkat irányítva egyből jelenjen meg előttünk, amint átvesszük a bizonyítványunkat, és boldogan ünnepeljük.

pozitivan-angolul

Comments are closed