Magántanár vagy nyelviskola?

 

Számos oktatási forma létezik, ha valaki meg szeretne tanulni angolul beszélni. Kérdés viszont, hogy a magántanár vagy a nyelviskola hatékonyabb-e a kommunikáció fejlesztésére.

-Mindenekelőtt a diákoknak célszerű kihasználni az iskola adta lehetőségeket. Ott még ingyen megszerezhetik azt a tudást, ami kesőbb nem kevés pénzbe  kerülhet. Egy elhivatott pedagógus segitségével ott is elérhetik a céljukat, és bár a beszédkészséget fejlesztő gyakorlatokra egyénenként a szükségesnél kevesebb idő jut, a szókincs, valamint egyéb készségek (pl írás,olvasás,nyelvtani szerkezetek használata) mindenképpen hatékonyan elsajátíthatóak még a magas létszámú csoportokban is.

-Ugyanez érvényes a  nagyobb nyelviskolai csoportokra is, annyi különbséggel,hogy a tanuló ezt már  legtöbbször a saját pénztárcájából finanszírozza. A kedvező óradíjak nagyobb csoportlétszámmal és kötött időpontokkal járnak együtt, ami ennek ellenére hatékony pl. az írásbeli nyelvvizsga felkészítésekre, hiszen célirányos nyelvvizsga feladatokat is gyakorolnak vizsgáztató tanár segítségével.

-Egyéb gyorstanulós, hanganyagokra épülő módszerek elérhetőek, meg lehet őket rendelni az interneten. Vannak köztük, amik kivételesen hatékonyak a beszédfejlesztésben, általában viszont az a tapasztalat, hogy csak egy bizonyos kommunikációs szintig jutnak el vele a diákok. Vagyis képesek lesznek megértetni magukat pl egy külföldi nyaralás során, de állásinterjúra, munkahelyi levelezésre, középfokú nyelvvizsgára felkészítésként véleményem szerint már nem alkalmasak.

-Másik lehetőség az önálló tanulás, ami a hiedelmekkel ellentétben nem lehetetlen. Mi az ami leginkább szükséges hozzá?  Nagyfokú kitartás, mert nincs külső ellenőrzés, számonkérés. A diáknak magának kell kiválasztania a tananyagot, a haladás ütemét, a megfelelő módszert, majd minderre időt szakítania. Ha nincs lehetősége az angol szóbeli kommunikació gyakorlására, egyedül kell ismételnie a hanganyagot, `saját magával` kell a párbeszédeket gyakorolnia. Ezek a  szituációs gyakorlatok, szerepjátékok, nélkülözhetelen elemek az angol kommunikációs képesség elsajatításában.

-A magántanár segítségével történő tanulás időhatékony, hiszen a tanár csak az adott diákra koncentrál, figyelembe veszi a diák egyéni szintjét és célját a megfelelő tananyag és a haladási ütem kiválasztásánál. A leghatékonyabb segítség azoknak is, akiknek nincs egyéb lehetőségük a szóbeli kommunikáció gyakorlására, vagy szükségük van külső ösztönzésre. Kivitelezhető személyesen és online videochat-el is, pl Zoom-on, Hangouts-ban vagy messengeren. Az online verzió még időhatékonyabb, hiszen nem kell utazni sehova, megoldható akár mobiltelefonról is. 

Tehát összességében véve, ha az angol kommunikációdon szeretnél javítani, vagy kellőképpen felkészülve szeretnél elmenni nyelvvizsgázni és szorít az idő, én mindenképpen a magánórát javasolnám.

 

online-tanulas

Comments are closed