Tippek közvetlenül az angol nyelvvizsga vagy az érettségi előtt

 

Te is tapasztaltad már, hogy közvetlenül az érettségi vagy a nyelvvizsga előtti hajrában úrrá lesz rajtad a pánik ? Ilyenkor sokan esnek kétségbe, mivel úgy érzik, hogy mindjárt itt a nagy megmérettetés, és ők semmit sem tudnak. Mindezt fokozza, ha az angol nyelven kívül más tantárgyakra is készülni kell.

 

tippek-erettseg-es-nyelvvizsga-elott

 

Ez még olyankor is jellemző, ha valaki rendesen tanult az előtte lévő pár évben, és az elmúlt hónapokat is keményen végigküzdötte, hát még akkor, amikor a diák nem vette komolyan a tanulást. De mit lehet tenni ilyenkor már, az utolsó 2-3 hétben?

 

  • Az első és a legfontosabb dolog a nyugalom. Csináljunk egy reális tervet, hiszen a timing az alapja mindennek. Fontos, hogy kivitelezhető legyen, különben csak  frusztráltabbak leszünk. Minden napra írjuk fel a teendőket, beleértve a többi tárgyat, elfoglaltságot, és a kikapcsolódást is. Pihenni ugyanis még ilyenkor is kell. Elég ha listában írjuk fel, és mindig azt csináljuk meg először közülük amihez aznap éppen kedvünk van, de van akinek a nap blokkokra osztása használ. Pl 3-tól 5-ig angol, majd pihenés, 6-tól 7-ig újra angol. Ami elmarad, tegyük hozzá a következő naphoz.

pihenn-kell

 

 

  • Igaz, a 2-3 hét kevés, de még mindig elég bizonyos fokú feladatmegoldási rutin elsajátításához, ami akár 20%-ot is dobhat a végeredményen. Vagyis ha eddig nem tettük, most mindenképpen kezdjünk el komplett feladatlapokat megoldani. Az eddigi érettségik mind fenn vannak a neten megoldókulccsal együtt, a nyelvvizsgához pedig szerezzük be az adott vizsgatípus kiadványait, amiben a feladatsorok vannak. Az első nyelvhelyesség pl. lehet, hogy csak 35 % lesz, a következő 40, majd 45, majd 50, majd 60 , és így tovább. Látni fogjuk, hogy melyik feladattípus megy a legnehezebben, és ha túl nagy a különbség a többihez képest, erre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, és pluszban még többet gyakorolni.

feladatmegoldasi-rutin

 

 

  • A gyakorlás mellett persze a tanulás is fontos, iktassunk be egy alapos nyelvtani ismétlést. Minden tankönyv hátulján van összefoglaló, de az extra szerkezeteken kívül mindenképpen nézzük át az alap nyelvtant is, mert ez az amiben nem illik hibázni.

nyelvtani ismetles

 

 

  • Szókincsbővítésre nincs idő, de az egyes témakörökhöz kapcsolódó extra szókincs átnézésére igen. Ez ugyanis a writing résznél is szempont, tudatosan kell használni a már megtanult kifejezéseket, hogy megmutasd mit tudsz, és hogy elkerüld a szóismétlést.

extra-szokincs-atnezese

 

 

  • Ha szóbeli vizsgára is mész, beszélgess angolul barátokkal, tanároddal, amellett, hogy az adott szóbeli vizsgatípust is természetesen begyakorlod. Minél lazábban és folyékonyabban csinálod, annál jobb.

beszelgess-angolul

 

 

Természetesen ez a hosszú távú, kitartó felkészülést nem helyettesíti, így ha biztosra akarsz menni, rendszeresen kell tanulnod. De akár gyakoroltál eddig akár nem, ha most állsz az érettségi vagy a nyelvvizsga előtt, ezt mindenképpen csináld végig, és nagyobb nyugalommal kezdheted el majd a vizsgát.

 

Kitartást, és sok sikert minden Vizsgázónak!

Comments are closed