GYAKORI KÉRDÉSEK:



-Félek megszólalni, mit tegyek?

 

A pszichológusok szerint az önbizalom leginkább támogató, empatikus közegben épül fel, ahol pozítív visszajelzéseket kapsz. Személyre szabott nyelvóráim ebben nagy segítséget nyújtanak. A félelem csak a cselekvéssel fog megszűnni. Are you afraid? Speak anyway. Beszélj minden nap egy keveset angolul, tedd szokássá. Ezzel fogod a passzív tudásodat aktívvá tenni. Ha nincs kivel beszélgetned, már az is sokat segít, ha kezdetben hangosan kimondod a körülötted lévő szavakat angolul, ezután válthatsz egyszerűbb mondatokra, majd végül eljátszhatsz szituációkat.

 

 

-Hogyan fejlesszem a szókincsemet?

 

A tudományos kutatások szerint passzív szókincsünk általában kétszer akkora, mint az aktív. Az olvasás, hallgatás és a szókártyás módszer jó a passzív szókincsünk fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy megértjük mikor hallgatjuk és olvassuk. A passzív szókincsünket úgy tudjuk átalakítani aktívvá, ha használjuk a szavakat élő beszédben. The more you use it, the easier to remember it. Így fog eszünkbe jutni beszéd közben ami segít elérni a fluent English-t, azaz a folyékony angol nyelvtudást.

 

-Ki lehet-e menni nulla nyelvtudással külföldre?

 

Nulla nyelvtudással kimenni külföldre öngyilkosság. Persze van olyan helyzet, hogy azonnal kell ember pár hónapra egy munkahelyre és mindegy, hogy beszél- e nyelvet, de a legtöbb helyen be se hívják azt aki vagy angolul vagy németül nem beszél. A kinti boldogulásról nem is beszélve, ahhoz legalább a legfontosabb dolgokat el kell tudni intézni.

 

-Fontos-e az angol nyelvtan ha magabiztos nyelvtudást akarunk elérni?

 

Több év kutatómunka után, miközben angol módszertani szakirodalmakban kerestem a legjobb módszert a felnőttek kommunikációs nyelvtanítására és a nyelvtan fontosságát vizsgáltam, valamint a tapasztalataim alapján biztosan kijelenthetem, hogy a nyelvtan része a kommunikációs készségnek. Ha valaki tisztában van az alap nyelvtani szabályokkal, magabiztosabban kommunikál, hiszen nem stresszel azon vajon jó-e amit mond és megértik-e. Természetesen a lényeg, hogy kifejezzük magunkat az adott nyelven és a folyékonyság sokkal fontosabb, mint a nyelvtani pontosság. Egy céges környezetben viszont, mikor e mailt is kell írni a külföldi partnernek, az alap nyelvtani hibák mind az állásinterjún, mind a külföldi partnerekkel való levelezés során komoly hátrányt jelentenek.

 

-Német nyelvterületre angol vagy német nyelv szükséges?

 

A tapasztalatok alapján az építőiparban legtöbbször elég az angol, a vendéglátásban pedig jó ha mindkettő megvan. A vendégekkel angolul kell kommunikálni, a főnökkel és a kollégákkal pedig könnyebb németül. A legtöbb helyre nem vesznek fel senkit nyelvtudás nélkül. Csak az angol nyelvtudással könnyen be tudsz kerülni egy külföldi munkahelyre, de ha  már kinn vagy, egy minimum alap szinten érdemes németül is megtanulni. Egyéb twerületeken a német a legfontosabb, az angol pedig komoly versenyelőnyt jelent.