NYELVTANULÁSI TIPPEK

 

Miért fontos a nyelvtani alapok  ismétlése? (2017.07.21)

 

Csak a megfelelő alapra lehet építkezni. Így van ez a nyelvtanulásnál is. A legnehezebb dolga az újrakezdőknek van, hiszen nekik már van egy kész `házuk`, amiről viszont innen onnan potyog már a `vakolat`. Ilyenkor tetőtől talpig át kell nézni mindent, kezdve az alapozásnál. Igaz, hogy a nyelvtani ismereteken kívül sok más fontos fejlesztendő képesség van, mint pl a hallás utáni értés, vagy  a beszédkézség fejlesztése, de a megfelelő szórend nélkül vagy hibás nyelvtani szerkezetek használatával nehezen érthetőek vagy értelmetlenek lehetnek az angol mondatok.

Tehát ha tanultál már valaha angolul, de magabiztosabb nyelvtudást szeretnél, kezdd az ismétlést az alapoknál. Ha az önálló tanulás mellett döntesz , elég elővenned az egyik elementary feliratú korábbi nyelvkönyvedet és újra oldanod a feladatokat. Fontos, hogy a hallás után értés feladatokat is csináld meg, ismételd a mondatokat hangosan. Ebben segít a könyvek hátulján lévő szövegátirat.  Így a passzív nyelvtanulást végül aktívvá tudod tenni az otthoni tanulás során is.

 

 

A pozitív gondolkodás fontossága az angol tanulásban (2017.05.26)

 

,,Az angol tanuláshoz való pozitív hozzáállás az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy elérjük tanulmányaink során célunkat.

Ez nem egy olyan képesség,amivel úgy születünk. Erre időt és energiát kell fordítanunk, hogy fejlesszük. Íme pár tipp, hogyan lehet ezt megtenni:

  1. Nevezd meg a motivációdat! Azt tudod, hogy miért kell megtanulnod angolul, vagy hogy miért van rá szükséged. De azt is tudod, hogy te miért akarod ezt megtenni ? Nem rossz dolog valaki más kérésére tanulni (pl a főnököd várja el tőled vagy a szüleid), vagy külső díj reményében (pénz, előléptetés), de a legjobb motiváció belülről fakad. Alakítsd át tehát a külső motivációt belső motivációvá! Pl.ha azért tanulsz angolul,mert így előléptetésre számítasz, nézd ezt olyan nézőpontból,miszerint anyagi függetlenséget szeretnél magadnak amit egy előléptetés adhat meg. A belső motiváció a tanulásra a te hosszú távú üzemanyagod a tanulás sikeréhez.

 

  1. Tisztázd és kövesd nyomon a tanulási céljaidat! Ha a motivációd a vezérlőd az úton, a céljaid a végállomások, azaz az úticélok. Persze elindulhatsz csak azért, mert szeretsz kocsikázni, de ha el is akarsz érni valahová (pl középfokú nyelvvizsga), tudnod kell,hogy hová tartasz. Ha világos, mérhető, reális, időhatáros céljaid vannak, az növeli a motivációdat, és segít világos elvárásokat felállítani. Tehát mit próbálsz elérni? Mire? Milyen kisebb célok kellenek  ahhoz,hogy odaérj? De ne állj meg itt! Mivel elvárod magadtól,hogy sikerüljön is, ne csak állítsd be  a célokat, hanem kövesd is őket. Pipáld őket egyenként. A sikereid nyomon követése segít abban, hogy lásd őket, ez megemeli a motivációdat, különösen a csüggedés időszakaiban.

 

  1. Használd a körülötted lévő emberek erejét! Ahogyan fenn említettem, el kell várnod magadtól, hogy sikerüljön, ez nélkülözhetetlen eleme a tanuláshoz való pozitív hozzáálláshoz. Ezen kívül viszont meg kell mondanod a körülötted lévő embereknek is,hogy várják el tőled ugyanezt. Vedd magadat körbe olyan emberekkel, akik nemcsak érzelmileg és a gyakorlatban támogatnak,hanem el is várják tőled a végeredményt. Ha igazán hisznek benned, és ezt a kihívást komolyan veszik, nyerni fogsz, mégha kicsit kényelmetlen is az út.

 

  1. Építs fel egy olyan gondolkodásmódot, miszerint hiszel magadban! Tehát egy probléma egy kihívás amit le fogsz győzni, egy adott  cél  az egy úticél, amit elvársz magadtól ,hogy elérj, egy feladat pedig valami amivel meg tudsz birkózni, mert hiszed, hogy megvan benned minden, ami ahhoz kell, hogy ezt véghezvidd. Higgy a saját képességeidben, hogy el tudod érni a céljaidat! Várd el magadtól, hogy sikerüljön. Rögzíts néhány kisebb, kezdetleges sikert. A siker sikert hoz. Ha elbuksz,tanulj belőle, kelj fel, igazíts a terveiden ha szükséges és haladj tovább.Tanulj azoktól, akik már elérték amit te még csak most tervezel. Beszélgess velük, vagy ha nem ismersz senkit, nézz és hallgass történeteket, riportokat  a céljukat elért emberektől, amik aztán inspirálnak téged. Minél több ilyen történettel találkozol, annál magabiztosabb és képzettebb leszel.

 

  1. Légy kitartó! A belső motiváció nagyszerű dolog, de elárulok egy titkot! Vannak dolgok amik még ennél is erősebbek, ezek pedig a szokások. Állíts fel néhány tanulást támogató szokást, mint pl tanulási napirend, feladat megoldási napirend, egészséges alvási szokások. Értékeld a támogató kapcsolatokat, és távolodj el azoktól az emberektől, akik negatívan befolyásolnak. Vedd magadat körbe olyan emberekkel és történetekkel, amik növelik a hatékonysaágodat, a magadba vetett hitet. Tartsd karban rendszeresen a pozitív gondolkodásmódodat. Így sikerülni fog a célod amit az angol tanulás során kitűztél magadnak és élvezni fogod az oda vezető utat!“

(https://www.pickthebrain.com/blog/5-ways-to-build-a-positive-attitude-to-learning/)

 

Amint kételyeink támadnak azzal kapcsolatban, hogy képesek vagyunk-e végigcsinálni az utat a nyelvvizsgáig, hogy alkalmasak vagyunk-e arra,hogy ezt a sok mindent megtanuljuk, gondolatainkat irányítva egyből jelenjen meg előttünk, amint átvesszük a bizonyítványunkat, és boldogan ünnepeljük.

 

 

Tippek szókincs bővítésre  (2017.04.13)

 

Első teendőnk, hogy meghatározzuk a célunkat. Hiszen ha valaki gyorsan szeretne pl  a minőségbiztosítási munkakörében használatos angol szakszavakat elsajátíítani, az időjárás változásról szóló szövegek olvasgatása nem éppen célravezető.  Mit érdemes tehát tenni?

 

  1. Leginkább az adott témakörben kell angol nyelvű szövegeket keresni pl könyvekből, kiadványokból, vagy az internetről.Ha csak hobbiból tanuljuk a nyelvet, mindenképpen olyan olvasmányt válasszunk, ami minket érdekel.
  2. Mivel szövegkörnyezetből könnyebb az idegen szavakat megtanulni, írjuk a szövegben az adott szavak fölé a jelentésüket.
  3. Ha emellett mindenképpen szeretnénk szótárfüzetet vezetni, ezt is megtehetjuk,de ne külön szavakat írjunk ki,hanem az adott mondatrészt. És most jön a lényeg.
  4. Ezzel együtt tanuljuk meg a kifejezéseket.

 

Még jobb, ha ezen kívül írunk saját mondatokat a megtanult szavak felhasználásával, a legjobb egy kisebb fogalmazás, ellenőriztessük le ha van rá lehetőségünk, és tanuljuk is meg. Az érettsegi vagy nyelvvizsga témakörökből való felkészülésnél ez nélkülözhetetlen. Fel is mondhatjuk a telefonunkra és hallgathatjuk séta közben.

Időnként ismételjük is át őket.

Így végül rögzülni fog,és nem csak pár napig emlékszünk rá.

 

 

Hogyan tanuljunk meg angolul beszélni? Azaz az oktatási formák  (2017.04.04)

 

Számos oktatási forma létezik, ha valaki meg szeretne tanulni angolul beszélni. Kérdés viszont,hogy a kommunikáció fejlesztésére melyik mennyire  hatékony.

-Mindenekelőtt a diákoknak célszerű kihasználni az iskola adta lehetőségeket. Ott még ingyen megszerezhetik azt a tudást, ami kesőbb nem kevés pénzbe  kerülhet. Egy elhivatott pedagógus segitségével ott is elérhetik a céljukat, és bár a beszédkészséget fejlesztő gyakorlatokra egyénenként a szükségesnél kevesebb idő jut, a szókincs, valamint egyéb készségek (pl írás,olvasás,nyelvtani szerkezetek használata) mindenképpen hatékonyan elsajátíthatóak még a magas létszámú csoportokban is.

-Ugyanez érvényes a  nagyobb nyelviskolai csoportokra is, annyi különbséggel,hogy a tanuló ezt már  legtöbbször a saját pénztárcájából finanszírozza. A kedvező óradíjak nagyobb csoportlétszámmal és kötött időpontokkal járnak együtt, ami ennek ellenére hatékony pl. az írásbeli nyelvvizsga felkészítésekre, hiszen célirányos nyelvvizsga feladatokat is gyakorolnak vizsgáztató tanár segítségével.

-Egyéb gyorstanulós, hanganyagokra épülő módszerek elérhetőek, meg lehet őket rendelni az interneten. Vannak köztük, amik kivételesen hatékonyak a beszédfejlesztésben, általában viszont az a tapasztalat,hogy csak egy bizonyos kommunikációs szintig jutnak el vele a diákok. Vagyis képesek lesznek megértetni magukat pl egy külföldi nyaralás során, de állásinterjúra, munkahelyi levelezésre, közepfokú nyelvvizsgára felkészítésként már nem alkalmasak.

-Másik lehetőség az önálló tanulás, ami a hiedelmekkel ellentétben nem lehetetlen. Mi az ami leginkább szükséges hozzá?  Nagyfokú kitartás, mert nincs külső ellenőrzés, számonkérés. A diáknak magának kell kiválasztania a tananyagot, a haladás ütemét, a megfelelő módszert, majd minderre időt szakitania. Ha nincs lehetősége az angol szóbeli kommunikació gyakorlására, egyedül kell ismételnie a hanganyagot, `saját magával` kell a párbeszédeket gyakorolnia. Ezek a  szituációs gyakorlatok, szerepjátékok, nélkülözhetelen elemek az angol kommunikációs képesség elsajatításában.

-A magántanár segítségével történő tanulás időhatékony, hiszen a tanár csak az adott diákra koncentrál, figyelembe veszi a diák egyéni szintjét és célját a megfelelő tananyag és a haladási ütem kiválasztásánál. A leghatékonyabb segítség azoknak is, akiknek nincs egyéb lehetőségük a szóbeli kommunikáció gyakorlására, vagy szükségük van külső ösztönzésre.

 

Minden vélemény számít!